Logarytm , warość wyrażenia. Jak rozwiązać?
Fish: 1. Jeśli log x = 3log 2 + log 5 − 1/2 log 16 to x wynosi?
2.Wartość wyrażenia √36+64 + pierwiastek trzeciego stopnia z 5 razy pierwiastek trzeciego
stopnia z −25 jest równe? A−5 B− (−5) C−9 D−nie istnieje
Prosze napiszcie jak to zrobić, bo nie interesuje mnie za bardzo wynik ale samo zrobienie tego.
Dziekuje.
21 kwi 17:23
21 kwi 17:29
kalafiorowa:
√36+64+3√5*3√25= √100+3√5*5*5=10+5=15
21 kwi 17:31
pingua: logx= log23+log5−log1612
logx= log8+log5−log√16
logx= log8+log5−log4
logx= log40 −log4
logx= log404
logx=log10
x=10
21 kwi 17:34
Fish: Dziękuje bardzo. Jednak zapewne bym jakoś to zrobiła bo nie mam problemów z takimi zadaniami
ale jakoś nigdy nie moge wpaść na rozwiązanie, a jak napisałyście to było: No tak , ale ja
głupia.
21 kwi 17:43
Fish: To może jeszcze wielomiany? Sprawdź , czy wielomiany są równe:
W(x)=(x2−1)(x2−4) i H(x)=(x2−3x+2)(x2+3x+2)
21 kwi 18:00
kalafiorowa:
W(x)=x4−5x2+4
H(x)=x4+3x3+2x2−3x3−9x2−6x+2x2+6x+4= x4−5x2+4
W(x)=H(x)
21 kwi 18:04
Fish: Wiem,że musze sobie to uprościć ale czy tak , czy używając jakiegoś wzoru skróconego mnożenia?
W(x)= x4−4x2−x2−4
H(x)= x4+3x3+2x2−3x3+9x2+4+2x2+6x+4
a dalej jak?
21 kwi 18:05
Fish: tak sie zastanawiam , Pani Kalafiorowo w 2 zadanku które podałam i Pani zrobiła
√36+64+3√5*3√25= √100+3√5*5*5=10+5=15 pierwiastek trzeciego stopnia jest z minus 25 wiec chyba
wynik bedzie inny
21 kwi 19:40