asia: |cos2x| / sin2x jak namalować wykres takiej funkcji? W dalszym poleceniu zadania jest
"podaj dziedzine funkcji, miejsca zerowe, ores
zasadniczy i ekstrema"
8 gru 18:06
Basia:
musisz rozważyć oddzielnie przedziały w których cosinus jest dodatni bo wtedy
f(x)=cosx/(2sinxcosx)=1/2sinx
i ujemny bo wtedy
f(x)=-cosx/(2sinxcosx)=-1/sinx
miejsc zerowych jak widać nie będzie
dziedzina: sinx#0 czyli x#kπ
okres 2π
a jeśli chodzi o ekstrema to pochodne znasz?
8 gru 18:25
asia: nie, nie przerabialismy tego jeszcze
8 gru 18:29
asia: jednak troche nie rozumiem co mam zrobic...."f(x)=cosx/(2sinxcosx)=1/2sinx" ale przciez
w pierwotnej funkcji jest |cos2x| w liczniku
wlasciwie to początkowo zadanie wygląda tak: (przekształciłam do |cos2x| / sin2x )
|cosx+sinx| * |cosx-sinx| / sin2x mysle ze poprawnie
8 gru 18:37
Basia:
o masz nie dopatrzyłam 2x w liczniku; to sporo zmienia
zaraz pomyślę
8 gru 18:39
Basia:
i jest prostsze
w przedziałach gdzie cosinus2x dodatni masz cos2x/sin2x czyli ctg2x
tam gdzie ujemny -ctg2x
nieokreślona dla 2x=kπ czyli x=kπ/2
miejsca zerowe ctg2x=0
2x=π/2+2kπ
x=π/4+kπ
okres zasadniczy π/2
twoje przekształcenie jest ok.
bez pochodnych tylko z wykresu mozesz odczytać ekstrma
ale wykres musi być bardzo staranny
8 gru 18:50
%3Cpre%3E%3Cb%3EBasia%3A%3C%2Fb%3E%20%0Ai%20jest%20prostsze%0Aw%20przedzia%C5%82ach%20gdzie%20cosinus2x%20dodatni%20masz%20cos2x%2Fsin2x%20czyli%20ctg2x%0Atam%20gdzie%20ujemny%20-ctg2x%0Anieokre%C5%9Blona%20dla%202x%3Dk%CF%80%20czyli%20x%3Dk%CF%80%2F2%0Amiejsca%20zerowe%20ctg2x%3D0%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%202x%3D%CF%80%2F2%2B2k%CF%80%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20x%3D%CF%80%2F4%2Bk%CF%80%0Aokres%20zasadniczy%20%CF%80%2F2%0Atwoje%20przekszta%C5%82cenie%20jest%20ok.%0A%0Abez%20pochodnych%20tylko%20z%20wykresu%20mozesz%20odczyta%C4%87%20ekstrma%0Aale%20wykres%20musi%20by%C4%87%20bardzo%20staranny%0A%0A%3C%2Fpre%3E
8 gru 18:50