Poszukująca odpowiedzi: Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego
wszystkie krawędzie są równe, a objętość tego graniastosłupa jest równa 54√3 cm3.
8 gru 18:02
pipi:
Pp=1/4* a2*√3 ponieważ H=a
to V =Pp*H czyli V = 1/4*a2√3 *a V= 1/4*a3 *√3
1/4*a3*√3 = 52*√3 → a3 = 216 → a = 6 cm
Pc = 2Pp + Pb Pb = 3a*a Pb = 3*36 = 108 cm2
Pp= *1/4*a2√3 Pp= 1/4*36*√3= 9√3
2Pp= 2*9*√3 = 18*√3
więc Pc = 18√3 + 108= 18( √3 +6) cm3
8 gru 18:20
Poszukująca odpowiedzi: Bardzo dziękuję
8 gru 18:22