W trójkącie równoramiennym ABC dane są AC = BC = 7
rinko: W trójkącie równoramiennym ABC dane są AC = BC = 7 oraz AB =12 . Wysokość
opuszczona z wierzchołka C jest równa
21 kwi 16:17
ola: z twierdzenia pitagorasa to zrobisz. h2 =72 − 62
h=√13
21 kwi 16:34
ola: bo wysokosc w trojkacie rownoramiennym dzieli podstawe na pół.
21 kwi 16:35
rinko: o racja

ale za mnie gafa. Dzięki ola
21 kwi 16:39
POMOCY:

IADI=
12IABI
c
2=a
2+b
2
a
2+h
2=b
2
h
2=b
2−a
2
h
2=7
2−6
2
h
2=13
h=
√13
21 kwi 16:41
ola: no problem
21 kwi 16:42