Chemia
Gabi: oblicz łączna objetosc gazow otrzymanych z elektrolizy 90 g wody w warunkach normalnych.
21 kwi 15:58
Gabi: Powinno wyjść 168 dm3
21 kwi 15:58
Mateusz: Równanie reakcji rozkładu wody
2H2O−−>2H2+O2
widzimy ze z 36g wody otrzymujemy 2*22,dm3 wodoru to z 90g wody otrzymam x dm3 H2
18g−−−−−−>44,8dm3 H2
90g−−−−−−−> x dm3
x = 112dm3
tak samo z tlenem
36gH2O−−−> 22,4dm3
90g H2O−−−> x dm3
x = 56dm3
łączna suma gazów 56dm3 + 112dm3 = 168dm3
21 kwi 16:20
Gabi: Jestes Cudowny, dziekuje.
21 kwi 16:29
Gabi: Najłatwiejsze zadania zawsze srawiają mi najwiecej problemow.
21 kwi 16:29
Gabi: tan zamiast 18g powinno byc 36. a poza tym wszystko dobrze.
21 kwi 16:36
nika: a dlaczego w wodorze trzeba wziąć 2*22,4 dm
3? pilne, proszę o szybką odpowiedź..
2 gru 22:16
chemii: Oblicz łączną objętość gazów (w przeliczeniu na warunki normalne ) wydzielona podczas
elektrolizy wodnego roztworu siarczanu (VI) sodu pradem o natezeniu 1A, jesli prowadzono ja w
czasie 30min.
23 gru 20:48
Mateusz: Proces elektrolizy wodnego roztworu siarczanu(VI) sodu możemy nazwać elektrolizą wody więc
równania zachodzących procesów na elektrodach mają postać:
K(−) 4H2O+4e−→2H2+4OH−
A(+) 2H2O→O2+4H+ +4e−
dalej korzystasz z praw elektrolizy i układasz odpowiednie proporcje
23 gru 21:09
Mateusz: Takprzy okazji dodam jakbys nie wiedział/ła dlaczego ten proces potocnie nazywa się elektrolizą
H2O
Sód jest metalem bardzo aktywnym, czyli o bardzo niskim potencjale standardowym. Metale aktywne
( wszystkie aktywniejsze od cynku) nie redukują się już na katodach, a redukuje się wodór
pochodzący z wody.
23 gru 21:20