Sprawdzenie
jolka: O ciągu geometrycznym a
n wiadomo ze jest niemonotoniczny oraz ze drugim wyrazem ciagu jest
liczba − 60 a czwartym wyrazem liczba − 15 . Wyznacz a
1 , q i a
3
a
2= −60
a
4=−15
a
1*q=−60
a
1*q
3= −15
−60q
2=−15 /: (−60)
a
1=−120
a
3=−30
21 kwi 15:35
Basia:
do miejsca
q2=14
jest dobrze
q=±12
dla q=12 i a1=−30 ciąg jest monotoniczny (rosnący)
−30;−15; −7,5; −3,75....................
stąd wniosek, że q=−12
czyli a1=30
i masz ciąg
30; −15; 7,5; −3,75,.......................
czyli tzw. ciąg naprzemienny, na pewno niemonotoniczny
zresztą:
jeżeli q>0 i q≠1 ciąg geometryczny jest monotoniczny
jeżeli q=1 ciąg geometryczny jest stały
jeżeli q<0 ciąg geometryczny jest niemonotoniczny (jest naprzemienny)
21 kwi 15:46