pierwiastkami równania
Gonia: pierwiastkami równania x2=x są ; a. x+1 b.x=0 c. x1=0,x2=1 d. x1=−1x2=0
21 kwi 15:26
Nikka: odp. c)
x2 − x = 0
x(x−1) = 0
x = 0 lub x = 1
21 kwi 15:30
Gonia: 2. Liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3+mx2−3x+2
A. 2
B.−2
C.1
D−1
21 kwi 15:31
Gonia: ile ma pierwastków równanie? x3+1=0
Z góry dziękuję za pomoc!
21 kwi 15:36
Gonia: dzięki Nikka!
21 kwi 15:37
Nikka: zad. 2
podstaw pod x liczbę 2 i przyrównaj całość do 0 − w ten sposób obliczysz m
W(2) = 0
zad. 3
skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia
21 kwi 15:38
Gonia: próbuje i nic mi nie wychodzi , nie moge pojąć wzoru skróconego mnożenia na odwrót , a w tym
drugim myli mnie ta 3 potęga
21 kwi 15:47
Nikka: zad. 2 jest proste − podstaw pod x liczbę 2 czyli
23 + m*22 − 3*2 + 2 = 0
i oblicz m
21 kwi 15:53
Nikka: zad. 3
wzór mówi a3 + b3 = (a+b))a2−ab+b2)
w Twoim przypadku a = x , b=1
21 kwi 15:56
Gonia: x3+1= (x+1)(x2−x*1+12)=(x +1)2 x=−1?
21 kwi 17:37