rozwiąż równanie
michał: Rozwiąż równanie
2−3x1−2x = −
12
bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu krok po kroku, próbowałem sam, ale żaden wynik sie nie
zgadza

Dziękuję
21 kwi 15:15
Nikka: a jak rozwiązywałeś ?
21 kwi 15:18
Nikka: wyznaczamy dziedzinę
D: 1−2x≠0
| 2(2−3x)+1(1−2x) | |
| = 0 |
| 2(1−2x) | |
przyrównujemy licznik do zera:
4 − 6x + 1 − 2x = 0
−8x = −5
21 kwi 15:29
michał: na krzyż próbowałem, ale to chyba nie tak, może trzeba znaleźć wspólny mianownik
21 kwi 15:29
Wydi: Oczywiście można na krzyż...
1(1−2x)=−2(2−3x)
1−2x=−4+6x
−8x=−5
x=5/8
21 kwi 15:36
Nikka: czy tak czy tak − powinno wyjść to samo − jak mnie i Wydiemu
21 kwi 15:39