Proszę o sprawdzenie
jolka: Liczby 12,15,18 są kolejnymi wyrazami ciągu artmetycznego an
Oblicz sumę 40 poczatkowych wyrazow tego ciagu oraz wyznacz wyraz 54 tego ciagu
a1=12 r=3
a2=15
a3=18
an=12+(n−1)3
an=12+3n−3
an=3n+9
a54=12+53*3 a54=171
S40 = 2820
21 kwi 15:06
aga: a 54 = 171 ale suma mi wyszła 1120
21 kwi 15:20
jolka: a jak to robilas ?
bo ja to zrobiłam
S40= [(12+129)*40 ] : 2
21 kwi 15:26
michał: ze wzoru Sn = a1+an2 * n
21 kwi 15:47
michał: czyli S40 = 12 + 40 : 2 * 40 = 28 * 40 = 1120
21 kwi 15:49
aga: Wybacz Jolka ale to ja się pomyliłam, przepraszam!
21 kwi 15:52