Proszę o sprawdzenie
jolka:

Punkty A(1,2) B(13,4) C(7,10) są wierzchołkami trójkąta . Znajdź rownanie prostej zawierającej
wysokość poprowadzoną z wierzcholka A
Obliczam wspołrzędne D (10,7)
y=ax+b
2=a+b / * −1
7=10a+b
−2=−a−b
7=10a+b
5=9a
21 kwi 15:01
justa1234: dobrze
21 kwi 15:15
jolka: na 100% ?
dzieki ; )
21 kwi 15:21
justa1234: tak, tylko
139zapisz jako 1
49pozdrawiam
21 kwi 15:43
Kindzia: Źle.
Nawet w książce z tym zadaniem jest podana inna odpowiedź. Powinna Ci wyjść prosta y=x+1. Błąd
jest w założeniu, że wysokość dzieli odcinek BC na połowę.
W tym przypadku potrzebujemy wyznaczyć prostą, do której należy odcinek BC, następnie
wyznaczamy prostą prostopadłą do otrzymanej prostej, przechodzącą przez punkt A.
20 mar 23:57
dero2005:

współczynnik prostej BC
| | yB−yC | | 4−10 | | −6 | |
aBC = |
| = |
| = |
| = −1 |
| | xB−xC | | 13−7 | | 6 | |
współczynnik prostej h
a
h*a
BC = −1 warunek prostopadłości
równanie prostej h
y
h = a
h(x − x
A) + y
A = 1(x − 1) + 2 = x − 1 + 2
y
h = x + 1
21 mar 19:23