matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
paweł:
podaj wzór ogólny ciągu arytmetycznego a1=8 a10=−32
21 kwi 14:56
paweł:
?
21 kwi 14:57
Panek:
wiadomo ze a10= a1+9r, z tego wyliczas sobie r, i podstawiasz do wzoru an=a1+(n−1)r
21 kwi 15:12
paweł:
dzięki wielkie
21 kwi 15:30