pomóżcie mi to zrozumieć!
ROXI:
Wielomian po rozłożeniu na czynniki ma postać ;
a.(x2−4)(x2+4)
b.(x−2)2 (x+2)2
c.(x2+4)2
d.(x+2)4
21 kwi 14:39
Basia:
a gdzie ten nierozłożony wielomian ?
21 kwi 14:41
ROXI: sorki ! W=x4−8x2+16
21 kwi 15:00
ROXI: nie mam pojęcia jak go mam rozłożyć!
21 kwi 15:00
Basia:
wzór skróconego mnożenia (a−b)2= a2−2ab+b2 "w drugą stronę"
a2=x4 ⇒ a=x2
b2=16 ⇒ b=4
sprawdzamy czy się zgadza 2ab
2ab=8x2
zgadza się
x4−8x2+16=(x2−4)2
nie masz takiej odpowiedzi są więc dwie możliwości:
1. albo to jest wielomian x4+8x2+16 i wtedy odp.c
2. albo żle przepisałeś (c)
21 kwi 15:04
Basia:
można też przez podstawienie i Δ
t=x2
W(t) = x2−8t+16
Δ=(−8)2−4*1*16=0
t0=−b2a=82=4
W(t)=(t−t0)2=(t−4)2
W(x)=(x2−4)2
ale to bardzo nieelegancki sposób
21 kwi 15:06
ROXI: dzięki !
21 kwi 15:08
ROXI: Sprawdzisz czy to równanie dobrze rozwiązałem ?
równanie ;x2+4=0
X2+4= (x+2)2
ma jeden pierwiastek x=−2 !
21 kwi 15:11
Nikka: równanie x2 + 4 = 0 nie ma rozwiązania, nie ma takiej liczby x, żeby wartość wyrażenia była
równa 0
dla x = −2 wartość wyrażenia to 8 !
21 kwi 15:14
ROXI: o kurcze , dzięki !
21 kwi 15:17
Nikka: oczywiście wszystko w zbiorze liczb rzeczywistych

nie ma za co
21 kwi 15:18