odlicz pole
anita:

mam obliczyć pole figury na czerwono ten znak tam jest 8 cm
21 kwi 14:02
Basia:
za mało danych; musi być jeszcze jakaś informacja o podstawie
ogólnie:
a,b − krawędzie podstawy
m − wysokość (krawędź boczna)
to co narysowałaś to prostokąt o bokach x,m
z tw.Pitagorasa
x2=a2+b2
x=√a2+b2
P=m*√a2+b2
21 kwi 14:11
nataleczka31: a co jest w podstawie? jaka figura, jakie ma wymiary?
21 kwi 14:22
anita: równoległobok krótszy bok to 6
21 kwi 15:03
anita: odcinek bc to 6 a cg to 8
21 kwi 15:08