Oblicz
ona: 3
10 x 3
20 x 3
30 =
nie za bardzo rozumiem

we wzorze podane jest ze podstawa zostaje taka sama a wykladnik
dodaje

nie rozumiem pomoze ktos?
21 kwi 14:00
nataleczka31: musisz dodać do siebie 10+20+30= 60 rozwiązaniem jest 3 do 60 potęgi
21 kwi 14:03
nataleczka31: rozumiesz już
21 kwi 14:06
Basia:
an*am=an+m
an = a*a*...........................*a (n razy)
am= a*a*.......................*a (m razy)
an*am = (a*a*................*a)*(a*a*..............*a)
n m
czyli wszystkich czynników a jest n+m
= a*a*....................*a (n+m razy)
=an+m
stąd
310*320 = 310+20=330
310*320*330 = 310+20+30=360
21 kwi 14:18