ciągi arytmetyczne
gimigis: Dane są wyrazy: a
1,a
2,a
3 ciągu arytmetycznego(a
n). Wyznacz wyrazy a
4 i a
5. Określ
monotoniczność tego ciągu w zależności od parametru m.
a) a
1=4 a
2=m+6 a
3=2m+8
Próbowałam to zrobić,ale nie wychodzi
21 kwi 13:31
Basia:
r=a2−a1=m+6−4=m+2
r>0 ⇔ m+2>0 ⇔ m>−2
czyli dla m>−2 ciąg jest rosnący
r=0 ⇔ m=−2
czyli dla m=−2 ciąg jest stały
r<0 ⇔ m<−2
czyli dla m<−2 ciąg jest malejący
a4=a3+r = 2m+8+m+2=3m+10
a5=a4+r=3m+10+m+2=4m+12
albo
a4 = a1+3r=4+3(m+2)=3m+10
a5= a1+4r=4+4(m+2) = 4m+12
wzór ogólny:
an = a1+(n−1)*r=
4+(n−1)(m+2) =
4+(n−1)*m +(n−1)*2 =
(n−1)*m + 4+2n−2=
(n−1)*m+2n+2=
(n−1)*m+2(n+1)
21 kwi 14:09
gimigis: a czy aby obliczyć r mogę napisać a
n+1 − a
n w tym zadaniu
21 kwi 16:51
agnes: lepiej od a
3−a
2 wtedy nauczyciel się nie będzie czepiał
21 kwi 17:09
gimigis-jedno pytanko: no wiem właśnie,tylko my znamy taki wzór ja napisałam i jego stosujemy

czyli można tak
zrobić,że od a
2 − a
1,tak

a jakbym zrobiła a
3 − a
2 −−−−−−−−> można czy nie można

21 kwi 17:12
gimigis-jedno pytanko: wyjdzie to samo
21 kwi 17:15
gimigis-jedno pytanko: a jeszcze chciałam zapytać,dlaczego monotoniczność rozważamy z użyciem tego r,można tak
21 kwi 17:17
agnes: no wyjdzie

ale zalezy od blefera moj sie czesto czepial jak bralam pierwszy wyraz xD
21 kwi 17:17
gimigis-jedno pytanko: a jeszcze chciałam zapytać,dlaczego monotoniczność rozważamy z użyciem tego r,można tak
21 kwi 17:21
agnes: nie rozumiem pytania?
21 kwi 17:22
gimigis-jedno pytanko: jak określaliśmy monotoniczność to Basia napisała:
r>0
r=0
r<0
można tak
21 kwi 17:27
agnes: tak
21 kwi 17:30
gimigis-jedno pytanko: ok

dzięki Ci bardzo i Basi też

Siedziałam jeszcze na zadaniu,gdzie miałam określić czy ciąg jest arytmetyczny
i było coś takiego:
a
n =
√2n no i wyliczyłam n+1, później obliczyłam r,które wyszło 1 nio i ciąg jest
arytmetyczny tylko nie wiem czy tak się to robi...
21 kwi 17:36