Agata M.: Pomożecie

Trapez jest wpisany w okrąg.Przekątna trapezu jest prostopadła do jego ramienia.Promień
okręgu jest równy 3 cm ma taką samą długość jak ramię. Ile wynosi pole tego trapezu
8 gru 17:48
Basia:
to chyba jest niemożliwe, ale jeszcze pomyślę
8 gru 18:02
Basia:
jednak jest mozliwe
skoro przekatna i ramię tworzą kąt prosty to jest to kąt oparty na półokregu czyli dolna
podstawa to średnica
a=2r=6
po dorysowaniu wysokości mamy i promoienia z tego samego wierzchołka górnej podstawy
widać, że mamy trójkąt równoboczny o boku c=3, a wysokość trapezu jest też wysokością
tego trójkata czyli h=c√3/2=3√3/2
po dorysowaniu pozostałych promieni widać, że b jest bokiem trójkata równobocznego czyli
b=3
no to już tylko podstawić do wzoru na pole
8 gru 18:11