współrzędne odcinka
anna: punkt A=(−3;4) jest początkiem odcinka AB zaś S=(2;−2) jest jego środkiem. Punkt B, który jest
końcem odcinka AB ma współrzędne a. (7;−8) b.( −1;2) c. (12;1) d. (5;−6)
21 kwi 11:14
Sebastian: x
2=2a−x
y
2=2b−y
x
2=2*2+3
y
2=2*(−2)−4
x
2=7
y
2=−8
kozystałem tu z wzoru na na symetrie wzgledem punktu S
21 kwi 11:31
jola: ten x2i y2 to jest do kwadratu/
21 kwi 11:38
Sebastian: mhm czy to y2 wyglada jak y2?
21 kwi 11:42
anna: nie ..
21 kwi 11:48
anna: dzięki?
21 kwi 12:02
Sebastian: chodzi o to ze te wspolrzedne 2 punktu tego b mozecie sobie nawet nazwac y
a i y
b jak chcecie
to nie ma roznicy byle zeby wzor pamientac
21 kwi 12:16
Sebastian: x
a sorki jeszcze spie
21 kwi 12:16
Sebastian: sorki za raz sie powiesze musze wypic kawe x
b oraz y
b tam mialo byc albo x prim i y prim
21 kwi 12:20
anna: to już teraz nie wiem tak jest namieszane z tymi xb yb xa
21 kwi 13:16
anna: jaki to wzór?
21 kwi 13:34
Sebastian: ja go mialem na kursie maturalnym jest to symetria punktu A wzgledem punktu S powiem ci ze
pierwszy raz go uzylem
21 kwi 13:41