wartosc bezwgledna
kajetan: narysuj wykres kazdego rownania i ocen ile ma rozwiazan, nastepnie rozwiaz ten uklad rownan
2x + 3|y|=13
3x−y=3
21 kwi 11:11
Basia:
1.
y≥0 ⇒ |y|=y
mamy
2x+3y=13
3x−y=3 /*3
2x+3y=13
9x−3y=9
−−−−−−−−−−−−−−−−
11x=22
x=2
3*2−y=3
y=6−3
y=3
x=2, y=3
rysujesz
prostą y=3x−3 i prostą y=−23x+133
i odrzucasz te "kawałki", które są pod osią OX (bo y≥0)
2.
y<0 ⇒ |y|=−y
mamy
2x−3y=13
3x−y=3 /*(−3)
2x+3y=13
−9x+3y=−9
−−−−−−−−−−−−−−−−
−7x=4
x=−47
3*(−47)−y=3
y=−127−3
y=−12−217
y=−337
x=−47, y=−337
rysujesz
prostą y=3x−3 i prostą y=23x+133
i odrzucasz te "kawałki", które są nad osią OX i na osi OX (bo y<0)
21 kwi 12:48
kajetan: dzieki wielkie, a jak zrobic
2|x|+|y|=y+2
2|x|−y−2=0
21 kwi 13:16