proszę o pomoc
b***: rozwiąż nierówność
x2 − 3x+ 2 ≤0
rozwiąż równanie
x3 − 7x2 +2x −14 =0
21 kwi 10:57
Basia:
ad.1
Δ, pierwiastki, wykres
ad.2
x2(x−7)+2(x−7)=0
(x−7)(x2+2)=0
x−7=0 bo x2+2≠0
x=7
21 kwi 11:09
Aneta:
1. x2−3x+2<0
a=1 b=−3 c=2
Delta=b2−4ac
Delta=9−8
Delta=1
I teraz tylko x1 i x2
21 kwi 11:15
b***: dziękuje pierwiastki wyliczyłam x1=1 a x2=2
21 kwi 11:24
Basia:
teraz naszkicuj parabolę (ramiona do góry bo a=1>0)
z wykresu mamy
x∊(1,2)
21 kwi 12:38
gabi : Czy ktoś wyłumaczy mi jak to się robi?
Liczby −3,3,−1,1 są pierwiastkami wielomianu ;
a. W(x)=(x2−3)(x2+3)(x−1)(x+1)
b. W(x)=(x2−3)(x2+3)(x −1)(x2+1)
c. W(x)=(x2−9)(x −1)
d. W(x)=(x2+9)(x2−1)
21 kwi 14:27
Basia:
jeżeli podane liczby są pierwiastkami wielomianu ⇒
W(x)=(x−(3))(x−3)(x−(−1))(x−1)*P(x)=
(x+3)(x−3)(x+1)(x−1)*P(x)
(x2−9)(x2−1)*P(x)
jeżeli P(x)=1
to
W(x)=(x2−9)(x2−1)
sądzę, że źle przepisałeś odp.c lub odp.d
21 kwi 14:33