prosze o pomoc
paweł:

∫∫xydxdy A=(0,0) B=(2,0) C=(2,1)
21 kwi 10:57
robinka: ja bym to zrobiła tą całkę tak w granicach od 0 do 2> ∫2xdx = [2*12x2]20 = 4−0=4
21 kwi 11:08
Basia:
tu nie chodzi, jeśli dobrze rozumiem, o pole
to jest całka podwójna funkcji dwóch zmiennych f(x,y)=x*y po obszarze △ABC
dobrze rozumiem ?
21 kwi 11:12
paweł: a jakoś bardziej łopatologicznie bo to dla mnie czarna magia ...
21 kwi 11:13
Basia:
napisz najpierw czy dobrze rozumiem treść zadania
chodzi o całkę podwójną ?
21 kwi 11:15
paweł: tzn był brak polecenia i z tegoi co doszedłem trzeba policzyć całke z
∫02∫00,5x xydxdy
21 kwi 11:19
robinka: podobnie jak ja zrobiłam zadanie tylko sie pomyliłam bo powinno być granice od 0 do 2
∫12xdx > zapisałam to przy pomocy całki pojedynczej. [12 *12 x2]02=
14*4−0=1
21 kwi 11:29
Basia:
prawie
∫02 [ ∫00,5x xy dy ]dx
ale zastanawiam się czy to nie jest 12 całki po prostokącie [0,2]x[0,1]
i zdaje mi się, że jest, bo w trójkącie ADC gdzie D(0,1)
dla P(x0,y0)∊ACD R(y0,x0)∊ABC i to jest przyporządkowanie wzajemnie jednoznaczne
F(x0,y0)=x0*y0 = y0*x0
na a całka po prostokącie to Pikuś (no pan Pikuś)
∫01[ ∫02 xy dx ] dy =
∫ [ 12x2y |{0≤x≤2| ] dy =
∫01 2y dy = y2 |01 = 1−0=1
Twoja całka = 12
ale głowy za to nie dam
21 kwi 11:37
Basia:
robinko to co liczysz to całka po prostokącie
21 kwi 11:41
paweł: oki dziekuje slicznie za pomoc
21 kwi 11:41
paweł: Basiu sprawdzisz moj tok rozumowania ewentualnie ktoś kto sie na tym zna
∫02[ ∫00,5x xydy]dx= ∫02[xy22]00,5x dx = 12∫02[xy2]00,5x =
12∫02 x*x24 dx = 12∫02 x34dx= 18[x3dx]02 = 18*
[x44]02=
18* 164= 12
21 kwi 12:41
Basia:
dobrze jest
w drugim od końca znaku całki brakuje (ale to tylko chochlik w zapisie)
=18∫0 do 2 x3 dx = 18*x44 |02 =
132*[ x4 ]02 = 132*[ 24−04] = 132*16=12
21 kwi 12:55
paweł: dziekuje ślicznie

mam pytanko czy podała być swojego email jeśli być mogła bym był wdzieczny
niesamowicie
21 kwi 13:01