matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstaw w prostszej postaci: tgα+cosα/1+sinα
wbx:
Przedstaw w prostszej postaci: tgα+cosα/1+sinα
21 kwi 00:52
Basia:
Wiesz co napisałeś ? Otóż coś takiego:
cosα
tgα+
+sinα
1
Głowę daję, że nie o to chodzi.
21 kwi 01:09
Basia:
cosα
tgα+
=
1+sinα
sinα
cosα
+
=
cosα
1+sinα
sinα(1+sinα)+cosα*cosα
=
cosα(1+sinα)
sinα+sin
2
α+cos
2
α
=
cosα(1+sinα)
1+sinα
=
cosα(1+sinα)
1
cosα
21 kwi 01:15