Anna: Rozwiąż równanie:
2x+1 (165-323*8)*511
-------= ----------------------------
5-x (256-1253*25)*49
8 gru 16:53
Mycha: najpierw prawa strona
(2
20-2
15*2
3)*5
11 2
18(2
2-1)*5
11 3
---------------------------=-----------------------=----
(5
12-5
9*5
2)*2
18 5
11(5-1)*2
18 4
2x+1 3
------=----
5-x 4
teraz sobie poradzisz
8 gru 17:07
nalepek:
2x+1 [ (24)5 - (25)3 * 23 ] * 511
------ = ---------------------------------------
5 - x [ (52)6 - (53)3 * 52 ] * (22)9
2x+1 [ 220 - 215 * 23 ] * 511
------ = ---------------------------------
5-x [ 512 - 59 * 52 ] * 218
2x+1 [ 220 - 218 ] * 511
------ = --------------------------
5-x [ 512 - 511 ] * 218
2x+1 218 ( 22 - 1 ) * 511
------ = ---------------------------- ( 218 i 511 sie skrócą)
5-x 511 ( 51 - 1 ) * 218
2x+1 3
------ = ---
5-x 4
8x+4 = 15-3x
11x=11
x=1
8 gru 17:10
Anna: Dzięk iza pomoc.

8 gru 17:17