asia: (sin2α / 1+cos2α) * (cosα / 1+ cosα) = tg/2 udowodnij tożsamość...barrrdzo prosze o
pomoc
8 gru 16:47
Mycha: tam jest tg(α/2)

i to (1+cos2α) i (1+cosα) jest cale w mianowniku
8 gru 16:51
asia: tak, miało być tgα/2 przepraszam za błąd
tak, całe w mianowniku
8 gru 16:52
Mycha:
2sinαcosα*cosα 2sinαcos2α sinα
-------------------------------------------------- = ----------------------=-----------=
(cos2α+sin2α+cos2α-sin2α)(1+cosα) 2cos2α(1-cosα) 1-cosα
2sin(α/2)cos(α/2) 2sin(α/2)cos(α/2) cosα/2
-----------------------------------------------=----------------------
------=-----------=ctgα/2
sin2α/2+cos2α/2-cos2α/2+sin2α/2 2sin2α/2 sinα/2
8 gru 16:59
Mycha:
2sinαcosα*cosα 2sinαcos2α sinα
-------------------------------------------------- = ----------------------=-----------=
(cos2α+sin2α+cos2α-sin2α)(1+cosα) 2cos2α(1+cosα) 1+cosα
2sin(α/2)cos(α/2) 2sin(α/2)cos(α/2) sinα/2
-----------------------------------------------=----------------------------=-----------
sin2α/2+cos2α/2+cos2α/2-sin2α/2 2cos2α/2 cosα/2
=tgα/2
8 gru 17:03
Mycha: teraz powinno byc dobrze
8 gru 17:03
asia: dziękuje bardzo za odpowiedz
8 gru 17:05
asia: A jakie powinny być założenia? bo w tresci zadania mam tez "podaj konieczne zalozenia"
8 gru 17:15
Mycha: (1+cos2α)≠0 i (1+cosα)≠0
8 gru 19:27