Dwiekropki: Widzę Panią Basię.! : ) jutro się z Panią Prof widzę.. już napisałam maila, ale nie ma
czasu pewnie przeczytać. Jutro pokażę to zadanie..
wyznacz liczbę rozwiązań | 3x-1 -3|=p w zależności od p.
więc:
3x-1 -3=p lub 3x-1 -3=-p
3x - 6=p lub 3x - 6=-p
i teraz co..?
8 gru 16:29
Dj Kichawa : Cuda na kiju

takie zadanie robisz w taki sposób ze rysujesz sobie wykres a następnie
tylko odczytujesz liczbę rozwiązań w zależności od parametru p
8 gru 16:38
Dwiekropki: Czyli jak mam 3x-1 -3=p lub 3x-1 -3=-p to mam zrobić rysunek tak..?
8 gru 16:40
Mycha: masz zrobic rys |3
x-1-3|
8 gru 16:42
Basia:
dziękuję; ja wiem jak je rozwiązać inaczej, ale chcę sie upewnić bo wg mnie w rozwiązaniu
CKE jest błąd
a dlaczego 3x-6 ?
3x-1=3x*3-1=3x/3
3x/3-3=p
3x-9=3p
3x=3p+9
x=log3(3(p+3))
ale żeby to miało sens p+3 musi być dodatnie
czyli p>-3
z drugiego
3x=-3p+9
x=log3(3(3-p))
3-p>0
-p>-3
p<3
poza tym p musi być nieujemne
czyli dla każdego p∈<0;+∞) będzie dokładnie jedno rozwiązanie
ale poczekaj jeszcze policze to porzadnie, bo coś mi sie tu nie podoba
8 gru 16:43
Dj Kichawa : no wykres gdzie wektor przesuniecia wyglada tak
p=1
q=-3
rysujesz i odczytujesz odpowiedz wyglada tak

Dla p (-
∞;0) 0 rozwiazan
dla p=0 1 rozwiazanie
dla p (0;3> 2 rozwiazania
dla p (3;
∞) 1 rozwiazanie
8 gru 16:45
Dwiekropki: Jak To Pani M. powiedziała 'to jest szmata, nie matura .. prościzna i tyle..' czy też
'nic tam nie było z rozszerzenia' .. i pewnie ma rację.
Przepraszam za brzydkie wyrażenia.
zastanawia mnie coś.. ale postaram się dojść sama.. jak nie, to zaraz zapytam. " )
8 gru 16:50
Basia:
nie; rysujesz wykres 3x
przesuwasz o 1 w prawo i 3 w dół
miejsce zerowe x0=2
oś OY przetnie w pcie -2
część ujemną "odbijasz" względem osi OX bo wartość bezwxględna
asymptotą poziomą będzie y=3
i wtedy widać, że
dla p<0 brak rozwiązań
dla p=0 jest jedno rozwiązanie x=2
dla 0<p<3 dwa rozwiązania
dla p≥3 jedno rozwiązanie
i to samo powinno wyjść rachunkowo, gdzieś tam w rachunkach jest błąd
8 gru 16:50
Basia:
teraz idę zmywać gary po obiedzie; ale za pół godziny zajrzę
8 gru 16:51
Basia:
już wiem napiszę ci za chwilę jak to rozwiązać rachunkowo, ale będziesz ,mnie sprawdzać
bo dzisiaj mi wyszło, że 3*6=16 Bóg raczy wiedzieć dlaczego; pogoda chyba taka
8 gru 16:56
Dwiekropki: dobrze.. ja będę do około 17.35 właśnie.. potem wrócę dopiero po 18.30.
8 gru 16:59
Dwiekropki: 'oś OY przetnie w pcie -2' .. hmm ja mam, że y=-2 i 2/3 .. oj coś mi nie idzie tez dziś.
8 gru 17:10
Dwiekropki: dobrze rysunek już jest ok..

dziękuję.

czekam na drugie rozwiązanie
8 gru 17:15
Dwiekropki: Przeprazsam musze juz isc.. : ( ale zajrze tu około 19..
Dziękuje bardzo za pomoc.
8 gru 17:26
Basia:
rachunkowo to jest tak:
10. p<0
jest oczywiste, że nie ma rozwiązania bo wartość bezwzględna nie moze być ujemna
20. p=0
|3x-1-3|=0
3x-1-3=0
3x-1=3=31
x-1=1
x=2
jedno rozwiązanie
30. p>0
301. 3x-1-3=p
3x-1=p+3
dla każdego p>0 p+3 jest dodatnie
czyli mamy prawo to zlogarytmować
x-1=log3(p+3)
x=1+log3(p+3)
i to rozwiązanie istnieje dla każdego p>0
302. 3x-1-3=-p
3x-1=3-p
i to mamy prawo zlogarytmować ⇔ 3-p>0 ⇔ -p>-3 ⇔ p<3
czyli dla p∈(0;3) mamy drugie rozwiązanie
x-1=log3(3-p)
x=1+log3(3-p)
ostatecznie:
p<0 ⇒ nie ma rozwiązania
p=0 ⇒ jedno rozwiązanie x0=2
p∈(0,3) ⇒ dwa rozwiązania
x1=1+log3(p+3) i x2=1+log3(3-p)
p≥3 ⇒ jedno rozwiązanie x0=1+log3(p+3)
8 gru 17:50
Dwiekropki: nie mogłam szybciej!

już oglądam! dziekuje!
8 gru 21:38