8 gru 16:00
karloz: jeju - spokojnie

masz podany obwód głowy, więc nie ma problemu z liczeniem

założymy, że obwód głowy pana Anatola jest idealnym okręgiem. Wtedy to :
2*π*r = 75,4
r = (75,4)/(2*π)
r ≈ 12 cm (z bardzo dobrym przybliżeniem)
i po bólu
8 gru 16:04
Basia:
wzór na długość okręgu L=2πr L=75,4
podstaw i wylicz r
r=L/2π=75,5/2π=37,75/π
jeżeli masz wyliczyć w przybliżeniu to przyjmij π=3 lub π=3,14 i wykonaj dzielenie
8 gru 16:04
Prosze o pomoc !!: Jeju dziękuje

jesteście kochani
8 gru 16:08
Prosze o pomoc !!: Mam jeszcze takie zadanie do zrobienia ? Mogli byście mi również wytłumaczyć jak to
rozwiązać

Bardzo proszę

Ile centymetrów ozdobnej wstążki należy kupić ,aby obwiązać 4 rulony kartonu,każdy o
promieniu 5 cm. Na węzeł i kokardę zużywa się 20 cm
8 gru 16:10