Julek:
1) Ma dwa różne wtedy pierwiastki, gdy Δ > 0, więc
(m+1)
2 − 4(m+1) > 0
(m+1)[(m+1) − 4] > 0
(m+1)(m−3) > 0
m∊(−∞;−1) ∪ (3; + ∞)
różnych znaków, wtedy, gdy ich iloczyn jest ujemny, bo jak wiesz, że są takich samych to np.
(−a) * (−b) = ab
ab = ab
x
1*x
2 < 0
Ze wzoru Viete'a
m + 1 < 0
m < −1
Łącząc fakty, odpowiedź do zadania pierwszego to : m∊(−∞;−1)
Zadanie
2
(m+1)x
2 − (2m−3)x + m−7=0
więc wyznacznikiem liczby rozwiązań w tym przypadku jest Δ, ale musisz to rozważyć w zależności
od dwóch wypadków.
Zauważ, że współczynnik przy najwyższej potędze tego trójmianu jest ze zmienną
m,
1) Dla m = −1
5x − 8 = 0
Jedno rozwiązanie
2) Dla m∊R − {−1}
Δ = (2m−3)
2 − 4(m−7)(m+1) = 4m
2 − 12m + 9 − 4(m
2 − 6m − 7) =
= 4m
2 − 12m + 9 − 4m
2 + 24m + 28 = = 12m + 37
Z definicji wiesz, że:
Brak rozwiązań, gdy Δ<0
Jedno rozwiązanie, gdy Δ = 0
Dwa rozwiązania, gdy Δ > 0
Odpowiedź :
| | 37 | |
2, dla m∊( − |
| ; −1) ∪ (−1; + ∞)
|
| | 12 | |
Trójmian kwadratowy, nigdy nie będzie miał więcej niż dwa rozwiązania.
Zadanie 3
y=
√(m2 − 1)x2 + 2(m−1)x + 2
Bardzo łatwe zadanie, bo jak wiesz pod nie można pierwiastkować liczby ujemnej. Dlatego
(m
2 − 1)x
2 + 2(m−1)x + 2 ≥ 0
W zadaniu masz wyznaczyć takie liczby
m, dla których niezależnie od liczby
x to
będzie zawsze prawdą (,, zbiór wszystkich liczb rzeczywistych ").
Pamiętaj:
√0 = 0
(m
2 − 1)x
2 + 2(m−1)x + 2
1) Dla m = 1
y =
√2, dla m = 1 dziedzina jest ok!
2) Dla m = −1
−4x + 2 << funkcja liniowa, która przyjmuje wartości ujemne, więc m = −1 odpada
Dla m∊R − {−1}
Δ < 0
Δ = 4(m−1)
2 − 8(m
2 − 1) = 4m
2 − 8m + 4 − 8m
2 + 8 =
−4m
2 − 8m + 12 < 0 /

−4)
m
2 + 2m − 3 > 0
Δ
m = 4 + 12 = 4
2
m∊(−∞;−3) ∪ (1; + ∞)