/
b: PROSZĘ,BŁAGAM o pomoc

1.przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach 14 cm x 21 cm Jaki jest promień podstawy
tego walca ,jeżeli jego wysokość równa się 14 cm?jakie jest obwód podstawy teo walca?oblicz
pole powierzchni bocznej
19 kwi 21:59
Eta:

prostokąt ABCD −− to przekrój osiowy tego walca
r= 10,5 H= 14
Ob( podstawy) =2πr=.......
P
b= 2πr*H =.....
powodzenia
19 kwi 22:12
Nikka:

Skoro H = 14 cm to promień podstawy walca jest równy połowie drugiego boku prostokąta
(przekroju osiowego) czyli r = 10,5 cm.
Obw = 2πr
Obw = ...
P
pb = 2πr*H = ... pole powierzchni bocznej walca to prostokąt o bokach długości
2πr i H
19 kwi 22:19