Pomocy!!!: 
proszę o pomoc w 3 zadaniach

Czy iloczyn dwóch kolejnych nieparzystych liczb całkowitych jest liczbą parzystą
czy nieparzystą? Czy różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych jest
liczbą parzystą czy nieparzystą?
Dany jest kwadrat o boku x. Jeżeli jeden jego bok skrócimy o 8 a drugi zwiększymy
o 8 to otrzymamy prostokąt o polu 36. Jakie jest pole kwadratu? Jaka jest dł. boku
kwadratu?
W kwadracie jeden bok zwiększono o 7 a drugi skrócono o 7 otrzymujac prostokat. O ile
pole prostokata jest mniejsze od pola kwadratu?
Pomóżcie przynajmniej kilka z tych zadań
8 gru 15:56
karloz: 2 i 3 masz prawie takie samo
2)
bok kwadratu : x
pole kwadratu : x
2
krótszy bok prostokąta : x - 8
dłuższy bok prostokąta : x + 8
pole prostokata (x-8)(x+8) = x
2 - 64
pole prostokata wg danych = 36
porównujemy
x
2 - 64 = 36
x
2 = 36 + 64
x
2 = 100
x = 10 lub x = -10 (ta wartość odpada - długość nie może być ujemna)
odp - bok kwadratu ma długość 10
3 robisz analogicznie, tylko na końcu zamiast liczyć porównujesz pola

powodzenia
8 gru 16:07
Basia:
1) liczba nieparzysta to 2k+1
(2k+1)(2l+1)=4kl+2k+2l+1=2(2kl+k+l)+1=2m+1 gdzie m=2kl+k+l
czyli iloczyn jest liczbą nieparzystą
2) x - bok kwadratu
a=x+8
b=x-8
P1=ab
(x+8)(x-8)=36
x2-64=36
x2=100
x=10
P=100
3) x - bok kwadratu\
P1=x2
a=x+7
b=x-7
P2=(x+7)(x-7)=x2-49
czyli o 49
8 gru 16:09