help!
Wydi: Rozwiąż równanie log(1 + (x2 − 2x)2) + |4 − |5 − |3 − x||| = 0.
19 kwi 21:43
Eta:
D= R
rozwiązaniami są napewno : x= 0 v x= 2
20 kwi 01:15
Wydi: jak to tego dojść ETO?
20 kwi 19:08
Eta:
21 kwi 02:29
Basia:
log(1+(0−0)2)+|4−|5−|3−0|||= log1+|4−|5−3||=0+|4−2|=2
chyba jednak 0 nie jest rozwiązaniem
czy może jakoś źle to czytam ?
21 kwi 03:04
Basia:
1+(x2−2x)2 ≥1 dla każdego x∊R ⇒
log(1+(x2−2x)2) ≥1)≥log1=0
−|4−|5−|3−x|||≤0 dla każdego x∊R
stąd wynika, że
równanie
log(1+(x2−2x)2) = −|4−|5−|3−x|||
ma rozwiązanie ⇔
log(1+(x2−2x)2) = −|4−|5−|3−x|||=0 ⇔
1+(x2−2x)2=1 i |4−|5−|3−x|||=0 ⇔
(x2−2x)2=0 i 4−|5−|3−x||=0 ⇔
x2−2x=0 i |5−|3−x||=4 ⇔
x(x−2)=0 i [ 5−|3−x|=4 lub 5−|3−x|=−4 ] ⇔
[ x=0 lub x=2 ] i [ |3−x|=1 lub |3−x|=9 ] ⇔
[ x=0 lub x=2 ] i [ 3−x=1 lub 3−x=−1 lub 3−x=9 lub 3−x=−9 ] ⇔
[ x=0 lub x=2 ] i [ x=2 lub x=4 lub x=−6 lub x=12 ] ⇔
x=2
jedynym rozwiązaniem jest x=2
21 kwi 03:17
Wydi: Dziękuje Basiu
22 kwi 20:50
Svanar: www.zadania.info
tam jest to zdanie ladnie opisane
22 kwi 20:52
Wydi: podaj linka
22 kwi 21:07