Oblicz obwód rombu , którego wierzchołkami są środki boków prostokąta ABCD
Marta: Dany jest prostokąt o wierzchołkach :A(−4,−3), B (8,3) , C(6,7) , D (−6,1)
Oblicz obwód rombu , którego wierzchołkami są środki boków prostokąta ABCD
19 kwi 21:41
Metz: S − środek odcinka AB
S(2;0)
długość SB − √(xb − xs)2 + (yb − ys)2 = √ 62 + 32 = 3√5
P − środek odcinka BC
P(7;5)
długość BP − √(xp − xb)2 + (yp − yb)2 = √12 + 22 = √5
odcinek SP − jeden z boków rombu
długość SP − √(xp − xs)2 + (yp − ys)2 = √52 + 52 = √50 = 5√2
Obwód to 4 razy odcinek SP, czyli
L = 4 * SP = 20√2
19 kwi 21:53