Planimetria??!!
Ojojoj: 1) Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej AB jest wpisany w okrąg. Kąt CAB ma miarę
50stopni. Wyznacz kąt między styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie B i bokiem BC trójkąta.
2) Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych AC, BC. Odcinek CD jest wysokością
trójkąta, kąt CAB = α, a punkt O jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie. Wyznacz miarę
konta DCO.
Pomoże ktoś? Prosze o jasne wytłumaczenie zadania
Sebastian:

1) według moich obliczen ma 50 stopni ten kąt. A tlumaczenie jest takie kąt α ma miare 50
stopni a ze mamy trojkat prostokatny to liczymy β= 180 −140= 40 stopni. Wiemy takze ze AB
przechodzi przez serodek okręgu co nam daje taka wiadomość ze AB jest prostopadła do stycznej.
tak wiec szybkie odejmowanie 90−40 i mamy miare kąta γ