WAŻNE!! PROSZE O POMOC!!!
Stokrotka: 1)Oblicz prawdopodobieństwo wylosowanie ze zbioru liczb 2−cyfrowych liczby podzielne przez 3.
2) Oblicz prawdopodobieństwo wylosowanie ze zbioru liczb 3−cyfrowych liczby podzielne przez 5.
19 kwi 21:34
Stokrotka: ...
19 kwi 22:13
Eta:
1) wszystkich liczb dwucyfrowych jest [P[90} b0 99 −9 = 90
liczby dwucyfr. podzielne przez 3:
12, 15, 18, ......... , 99 ( są wyrazami ciagu arytmetycznego o róznicy r= 3
ich ilość jest:
2) podobnie: liczb trzycyfrowych jest 900
podzielne przez 5 to:
100,105,110,........... , 995 ( też tworzą ciąg arytm. o róznicy r= 5
ilość ich jest:
19 kwi 22:22
Nikka: a nie było sprecyzowane jakich dwucyfrowych np.naturalnych ?
19 kwi 22:26
Eta:
myślę,że naturalnych

A jezeli nie? ..... to żaden problem ( podwoić te wyniki )
ale wiadomo ,że prawdopodobieństwo i tak się nie zmieni

Pozdrawiam
Nikka
19 kwi 22:33
Nikka: no właśnie tak się zastanawiałam i odruchowo też zrobiłabym dla naturalnych

Pozdrawiam Eto
19 kwi 22:53