Wykaż, że
A: Wykaż, że:
log(tg 1*) + log(tg 2*) + ... + log(tg 89*) = 0
* − stopnie
19 kwi 21:30
Wydi: log(tg45*)=log1=0 a jeśli pomnożysz jedno wyrażenie przez zero to całe staje się zerem
19 kwi 21:33
Nikka: niezupełnie tak ...
L = log(tg1o*...tg45o*...*tg89o) = ...
19 kwi 21:37
A: Pewnie trzeba będzie dobierać w pary te skrajne wyrazy tg 1 z tg 89, tg 2 z tg 88 i na końcu
zostanie srodkowy tg 45 = 1, ale jest jakaś zależnośc pomiędzy tymi poprzednimi? Pewnie ich
iloczyn będzie dawał 1

Ale skąd?
19 kwi 21:42
A: Kalkulator się zgadza z moją teorią, ale nadal nie mogę znaleźć skąd to się bierze
19 kwi 21:44
Nikka: może ze wzorów redukcyjnych
np. tg1o = tg (90o − 89o) = ctg 89o
czyli tg1o*tg89o = ctg89o*tg89o = 1
itd.
19 kwi 21:51
A: ok, dzięki
19 kwi 21:59