granica ciągu liczbowego- chyba prosty przykład, wytlumaczy mi go ktoś?
okkk: oblicz graniecą ciągu o wyrazie ogólnym an:
an= √5n+1
19 kwi 21:27
okkk: niech ktos pomoze:(
19 kwi 21:34
Eta:
licznik ułamka jest stały , a mianownik zmierza do nieskończoności
to taki ułamek zmierza do zera
więc lim an= 0
19 kwi 21:41
okkk: oj bardzo dziękuje
a z tym przykładem jak będzie?
an= √4n3 +n2n3
prosze o pomoc
19 kwi 21:50
okkk: jeśli nie widać to tam jest n3
19 kwi 21:51
Eta:
jeżeli stopień licznika = stopień mianownika to
| | współczynnik przy x3 | | 4 | |
granica jest stała = |
| = |
| =4
|
| | współczynnik przy x3 | | 1 | |
więc lim a
n=
√4= 2
19 kwi 21:59