goemetria
Kasiek: czy były gdzieś rozwiązywane podobne zadania? Prosze pomóżcie bo moje chęci zrobienia tego
samodzielnie zakończyły się na rysunkach, danych, kilku wzorach i ogromnymi pytajnikami w
oczach "co dalej?"
zad1.
Jedna przekątna rombu ABCD jest o 25% krótsza od drugiej. Obrazem rombu ABCD w podobieństwie o
skali 2 jest romb A
1B
1C
1D
1, którego suma długości przekątnych wynosi 56cm. Oblicz długość
boku rombu.
zad2.
Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach AB: y=1/2x−2, AD: y=2x−5. Środek
symetrii równoległoboku ma współrzędne S=(5,2). Wyznacz współrzędne wierzchołka B tego
równoległoboku.
zad3.
Oblicz długość boku sześciokąta foremnego, w którym:
a) dłuższa przekątna ma długość 10cm
b)krótsza przekątna ma długość 3 cm
c) różnica długości dłuższej przekątnej i krótszej przekątnej wynosi 1cm.
zad4.
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(−2,2), B(2,0), C(0,2). Podaj współrzędne wierzchołków
trójkąta A
1B
1C
1 symetrycznego do trójkąta ABC względem:
a) osi OX
b) osi OY
c) punktu O(0,0)
d) względem prostej y=2
e) względem prostej x=2
zad5.
Długość podstaw trapezu równoramiennego są równe 12cm i 6 cm. Oblicz pole i długość ramion
trapezu, jeżeli przekątne tego trapezu są do siebie prostopadłe.
To tyle. Z góry dzięki za pomoc