rozwiąż równania wielomianowe:
agata:
10x3 − 3x2 − 2x +1 =0
16x3 − 28x2 + 4x +3=0
19 kwi 20:43
lukasz: x2(10x−3)−1(2x−1)=0
(x2−1)(10x−3)(2x−1)=0
(x−1)(x+1)(10x−3)(2x−1)=0
x−1=0 x=1
x+1=0 x=−1
10x−3=0 10x=3 x=0,3
2x−1=0 2x=1 x=0,5
19 kwi 21:32
marita_1994: 3x2−12=0
18 paź 07:30
Janek191:
3 x2 − 12 = 0 / : 3
x2 − 4 = 0
(x −2)*(x + 2) = 0
x = 2 lub x = − 2
==============
18 paź 13:49
PW: lukasz, już w drugim wierszu nie wiadomo o co idzie − skąd takie przekształcenie?
A na koniec − nie dziwi Cię, że równanie 3 stopnia ma cztery rozwiązania?
Głupia rada starego nauczyciela: podstaw otrzymane rozwiązania do zadanego równania i
sprawdź, czy aby na pewno otrzymasz zdania prawdziwe.
18 paź 13:55
Janek191: @PW
Zadanie lukasza jest prawdopodobnie z 19 IV 2010 r.
18 paź 14:11
PW: A, nie spojrzałem, znaczy się już licencjat uzyskał?
18 paź 14:14