Damian: Dana jest funkcja y=x2+x-2
a)znajdź jej miejsca zerowe
b)znajdx współrzędne wierzchołka
c)podaj jej postać kanoniczna
d)naszkicuj jej wykres
e)dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie
f)dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości ujemne
g)Podaj kiedy funkcja rośnie
h)Podaj kiedy fukcja maleje
Balagam zróbcie mi to bo jestem z matmy kompletnie zielony
8 gru 15:27
pipi: w a) policz deltę x
1 i x
2
w b)
x
w= -b/2a y
w = -Δ/4a
w c)
y = a(x - x
w)
2 + y
w
d) musisz sam narysować ramiona paraboli do góry,
wierzchołek i miejsca zerowe masz
własnosci odczytasz juz prosto z wykresu wiec działaj


jak cos to pisz
8 gru 15:33
anka: w c wyszło mi y=x
2-2 czy to jest ok
8 gru 15:41