Esprit:
w urnie jest 9 kul, w tym k białych. Losujemy dwie kule bez zwracania. Oblicz k wiedząc, że prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych jest nie mniejsze niż 1/6
6 gru 15:36
kasik:
Mamy 9 kul i losujemy 2 ale bez zwracania
omega=9*8 (za pierwszym razem mamy 9 możliwości za drugim już tylko 8)
A- zd. że wylosowano dwie kule białe
A= k*(k-1)
P(A)=k*(k-1)/72
k*(k-1)/72 < 1/6
k=7
nie wiem czy dobrze ale coś wyszło
15 gru 19:57
kasik:
oj sorry k=4
15 gru 20:00
kasik:
oj sorry k=4
15 gru 20:00