FUNKCE LINIOWE
HELP!!!: 1.Podaj wzór funkcji liniowej, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji
f(x)=2−x(pierwisatek) z 3 i przechodzi przez punkt (2(pierwiastek) z 3,−8).
2.Znajdź wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty o współrzędnych (−1,1) i
(−2,5).
19 kwi 19:58
kalafiorowa:
2. y=ax+b
(x,y)
{1=−1a+b ⇒ b=1+a
{5=−2a+b
5=−2a+1+a
a=−4
b=1−4=−3
y=−4a−3
19 kwi 20:04
kalafiorowa:
1. f(x)=2−√3x
(2√3;−8)
y=a1x+b || f(x)
a1=a2
a1=−√3
y=−√3x+b
(x,y)=(2√3;−8)
−8=2√3*(−√3)+b
b=−8+6
b=−2
y=√3x−2
19 kwi 20:08