Dwiekropki: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2 - (m-3)x +12 = 0 ma dwa
rozwiązania tekie, że kwadrat ich różnicy jest równy 1.
Wyznaczyłam już przedział taki, że jak m∈(-∞ ,3-4{3}) suma (3 + 4{3} , ∞) równanie ma dwa
rozwiązania..
No i wiem, że (x1 - x2)2 =1
..ale co dalej..?
8 gru 15:24
Mycha: skorzystaj ze wzorow viete'a
8 gru 15:26
Dwiekropki: no próbuję.. ale nic konkretnego nie wyszło.. zostałam przy czymś takim:
x12 + x22=25
jeszcze wiem, że x1x2=12 i x1 + x2 = m - 3
Ale nie mogę tego złożyć w całość.. męczę się z tym układem. ; /
8 gru 15:34
Dwiekropki: już mam.. dzieki. : )
Innym sposobem.
8 gru 16:18