ewelinay: 7.153
trzy liczby ktore tworza ciag geometryczny, daja w sumie 35. jeśli do pierwszej liczby
dodac 4, do drugiej 5, a do trzeciej 1 to otrzymane sumy utworza ciag arytmetyczny.
znajdz liczby tworzace ciag geometryczny
8 gru 14:43
pipi:
a
1, a
1*q, a
1*q
2 ---- tworza ciag geom
a
1+4, a
1*q +5 a
1*q
2 +1 --- tw. ciag arytm
teraz układ równań z a
1 i q
a
1(1+q +q
2) = 35 i 2(a
1*q +5) = a
1 + 4 + a
1*q
2 +1
czyli 2a
1*q - a
1*q
2 -a
1 = - 5
czyli a
1( 2*q - q
2 -1) = - 5
czyli a
1 ( 1 -2q +q
2) =5
rozwiaż ten ukł. oblicz a
1 i q sprawdź czy w rachunkach dobrze , bo licze na
piechote patrzac na monitor i klawiature ale sposób masz i dasz juz rade
powinno Ci sie zgodzic z treścia zad
8 gru 14:58