pomocy proszę
grzesiek: (x−2)2 + 10 = (x+2) 2 − (2√3x −4)2
19 kwi 19:10
greg: pomóżcie wychodzą mi jakieś cuda do kwadratu
(x−2)2 + 10 =(x+2)2 − (2√3x − 4)2
19 kwi 20:08
Tim: to masz zwykle wzory skroconego mnozenia..
(a+b)2 = a2 +2ab +b2
(a−b)2 = a2 −2ab + b2
Pamietaj jezcze ze jak podnosisz pierwiastek do kwadratu to pozostaje tylko to pod
pierwiastkiem tzn.
(2√3x)2 = 4*3x2
I nic wiecej trudnego nie masz.. powinno się wszystko ladnie zredukowac.. poprzenosc niewiadome
na lewa, wiadome na prawa i po robocie.. chyba ze zostanie x2 to masz 2 rozwiazania i na osi
je przedstaw.
19 kwi 20:15
Tim: zrobiles to?
19 kwi 20:44
greg: sory ale jestem dopiero teraz zrobiłem przykład i wyszło mi takie coś
12x2− 8x−16√3x = −26
I co dalej?
20 kwi 21:01
MISZCz: nie powinien Ci wyjść żaden pierwiastek. Kolega wyżej napisał: (2√3x)2 = 4*3x2
20 kwi 21:09
Kejt: chyba raczej nie.. bo:
(2√3x−4)2=12x2−16√3x+16
chociaż to aż dziwne, że tak zostaje..
20 kwi 21:15