równanie okręgu, proszę o pomoc
Łukasz: Witam, mam takie oto zadanie (geometria analityczna − równanie okręgu):
Punkt A = (−2, 4) należy do okręgu o równaniu x2 + y2 − 6x + 4y + c = 0
Oblicz długość promienia tego okręgu.
Na początku próbowałem przekształcić to równanie do postaci ogólnej (x − a)2 + (y − b)2 =
r2:
x2 − 6x + 9 − 9 + y2 + 4y + 4 − 4 + c = 0
(x − 3)2 + (y + 2)2 − 9 − 4 + c = 0
i nie wiem co dalej począć, możliwe, że popełniłem błąd, ale to c jest dla mnie zagadką, czy
ktoś może mi podpowiedzieć, jak ugryźć to zadanie?
Pozdrawiam, Łukasz
19 kwi 18:59
Łukasz: Okej, zadanie już rozwiązane! : D ze wzoru ogólnego tego równania wyznaczyłem środek S = (3,
−2). Rozrysowałem to w układzie współrzędnych. Skoro punkt A należał do tego okręgu, to r,
jest to odcinek między punktem S (środek okręgu) a punktem A (należącym do tego okręgu). Potem
skorzystałem ze wzoru na środek odcinka o punktach S, A i wyszedł mi promień r = √61 −
czyli tak, jak było napisane w odpowiedzi. Piszę to, bo mam nadzieję, że może się to komuś
przydać.
Pozdrawiam, Łukasz
19 kwi 20:09