Zadanie z wielomianem, niby proste ale nie moge go zrobić;/
Emka: Pierwiastkami wielomianu w(x)= x3 − x2 + ax + b są tylko dwie liczby: 2 oraz (−3).
a) Oblicz a i b.
b) Zapisz wielomian w postaci iloczynu czynników liniowych.
19 kwi 18:54
rafał-wro: Witaj, podpunkt a nie jest trudny − rozwiąż 2 równania − pierwsze, podstaw zamiast x 2 a w
drugim równaniu zamiast x wstaw −3 i przyrównaj to do 0. Potem rozwiąż układ równań i wyjdzie
Ci a i b. Co do 2giego podpunktu, niestety, jeszcze nie wiem.
w a powinno Ci wyjść a = 22 i b = − 48
19 kwi 19:04