ewelinay: 7.155
znajdz trzy liczby tworzace ciag geometryczny, ktory ma wlasnosc: jesli do drugiej liczby
dodamy 8 ciag zmienie sie na arytmetyczny, jesli do ostatniego wyrazu nowego ciagu
dodamy 64, ciag znow stanie sie geometryczny.
8 gru 14:37
pipi:
a,b,c --- tworza geom czyli b
2=a*c
a, b+8, c --- tworzą arytm czyli 2(b+8) = a +c
a, b+8 , c+64 --- tw. geom czyli (b+8)
2 = a(c+64)
rozwiąz ten układ i wyliczysz a b i c ok

popróbuj dasz juz rade a jak coś to pisz pomozemy

ale wierzę że juz sobie poradzisz co
8 gru 15:29
ewelinay: ok czyli ma byc:
b
2+16b+64=a+c
b
2+16b-a-c=64
tak ma byc

czy cos zle

jezeli tak to co z tym dalej
8 gru 16:39
pipi: Nie wiem jak otrzymałas to Twoje równanie
powinno być b
2 +16b +64 = ac +64a
b
2 = a*c
i 2b +16 = a +c
i b
2 +16b +64 = a*c +64a
teraz rozwiąz ten układ trzech równań i już dasz radę
8 gru 16:50
ewelinay: uklady rownan sa moja slaba strona... ale zobaczymy
8 gru 17:39
ewelinay: nie wiem jak to zrobic
9 gru 15:25
ewelinay: ja jestem totalnie tepa z matmy
9 gru 15:25
gaga-pipi:
za a*c = b
2 wstaw do trzeciego
zredukuje Ci się b
2 i otrzymasz
16b +64= 64a a do drugiego wstaw za c= b
2/a
czyli
2b +16 = a +b
2/a / *a bo a≠0 otrzmasz
2ab +16a = a
2 +b
2 i dołacz równanie
16b - 64a = -64 /: 16
b - 4a = - 4 to b= 4a -4 wstaw za b do równania
2a(4a-4) +16a = a
2 +(4a-4)
2 uporzadkuj i masz
równ. kwadratowe z a i dasz juz radę ok

powodzenia
9 gru 15:36
ewelinay: z rownaniem kwadratowym dam rade dzieki
9 gru 16:10