Napisz w postaci kanonicznej
Basia: Napisz w postaci kanonicznej
a)y= − 2x2+5x+6
b)y= x2+6x+9
c)y= 0,5x2+3x+0,5
d)y= −x2−3x−8
19 kwi 18:53
rafał-wro: Postać kanoniczna funkcji kwadratowej wygląda tak : y=a(x−p)2+q, więc wszystko co potrzeba do
tego zadania, to skorzystać ze wzorów na p i q, a później podstawić je do wzoru.
p = −b2a
q = −delta4a
19 kwi 19:08
Kaśkaaa!:
a)
a=−2
b=5
c=6
Δ=b2−4ac
Δ=52−4*(−2)*(6)
Δ=25+48=73
p=−b/2a
p=−5/2*(−2)
p=−5/−4
p=114
q=−Δ/4a
q=−73/4*(−2)
q=−73/−8
q=918
y=a(x−p)2+q
y=−2(x−114)2+918
i tak z każdym ; D
19 kwi 19:08
Basia: Dziękuję
19 kwi 19:15
Basia: A czy w przykładzie b postać kanoniczna będzie miała wzór y=(x+3)2?
19 kwi 19:27
Kaśkaaa!: yhym. ; )
19 kwi 19:32
Basia: A w przykładzie c y=0,5(x+3)2+4?
19 kwi 19:35
Kaśkaaa!: tak, ale będzie zamiast +4 −4
19 kwi 19:37
Basia: A jak będzie w przykładzie d, bo mi wychodzi dziwny bardzo wynik?
19 kwi 19:51
Basia: Już nie musisz liczyć, zauważyłam błąd, ale za wszystko bardzo dziękuję
19 kwi 19:57
ZUZANNA: prosze; )
19 kwi 20:34