ewelinay: 7.55
Ile liczb trzeba wstawić miedzy liczby 16 i 250 aby otrzymać arytmetyczny ktorego suma
wynosi 1995?
8 gru 14:35
Mycha: Sn=(a1+an)*n/2
1995=(16+250)*n/2
1995=133n
n=15
15-2=13
odp. 13 liczb
8 gru 14:39
Basia:
a1=16
an=250
Sn=1995
Sn=(a1+an)*n/2
czyli
(16+250)*n/2=1995
266n=3990
n=3990/256=1995/128
czyli albo coś tu nie gra, albo ja źle rozumiem treść zadania
8 gru 14:43
Basia:
o rany jasne skad 256? chyba żle widzę
8 gru 14:44
Mycha: tam powinno byc 266
8 gru 14:48
ewelinay: 3990 : 266 wychodzi 15 a Mycha wyliczyla 13
8 gru 14:54
Mycha: bo 13 liczb musisz wstawic pomiedzy te 2 liczby
2 liczby juz masz
suma 13+2=15
ogolnie liczb ma byc 15 ale pomiedzy tymi dwoma ma byc 13. patrz na tresc zadania
8 gru 14:58
ewelinay: heh dzieki nie wiem co bym bez was zrobila
8 gru 17:41