Trygonometria przykladowa
Dudi:

Przykładowe zadania w trójkącie z trygonometrią:
Proszę o sprawdzenie:
Jest to łatwe zadanie, ale zależy mi na tym, czy dobrze zrobiłem.
Rysunek:
p=5
No i teraz stopnie nie umiem rys stopni wiec owiem:
kąt prosty pomiedzy y a x. pomiedzy x a p = 60 st, a y a p = 30 stopni
I tak rozwiązałem to zadanie:
sin30st = y/5 = 1/2 ,a nalogiczne y wychodzi 2,5
i teraz cos 60 st = x/5 =
√3/2, czyli x = 2,5
√3
i pytanie czy x wychodzi dobrze, i jak sie dzieli ogolnie pierwiastki? jest tu gdzies napisane
na tej super stronce?

Bo srtona super, a nie moge znalezc info dokladnie pierwiastków, i wynik jest dobry, i zapisany
poprawnie matematycznie, czy trzeba cos tam zrobic..
wiem, ze mozna ten x pitagorasem wyliczyc, ale wtedy jakies dziwne liczby wychodza..
sorry za znaki mat. ale jestem tu nowy
Dudi: Bo szczerze, to nie za bardzo wiem, czy dobry jest zapis 2,5
√3
Może takbyć zapsane? czy trzeba 2,5 * 2,5 * 3? zeby sie pierwiastka pozbyc?