bryły
Kasieczka : Eta: wielkie dzięki i jeszcze gdybyś mogła to ostatnie zadanko
średnica koła opisanego na podstawie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 6√2, krawędź
boczna z wysokością tego ostrosłupa tworzy kąt 60 stopni . oblicz pole powierzchni bocznej i
objętość tej bryły
19 kwi 18:05
Eta:

2r= 6
√2 => r= 3
√2
oraz 2r= d kwadratu => d= a
√2 => a
√2= 6
√2 =>
a=6
to H= 3
√6
wysokość sciany bocznej h
b z Δ OEW z tw. Pitagorasa
h
b2= H
2+(a/2)
2 = 54+9= 63 to: h
b=
√63=
√9*7=3
√7
teraz podstaw dane do wzorów i policz:
P
b = 4*P
ściany= 4*
12*a*h
b= ..........
19 kwi 18:28