ewelinay: 7.53
Między liczby 4 i 22 wstaw pięć liczb tak, aby wraz z danymi liczbami tworzyły ciąg
arytmetyczny
8 gru 14:34
Mycha: a1=4
a7=22
a1+r=a2
a1+2r=a3
...
a1+6r=a7
r=(a7-a1)/6
r=3
a2=a1+r=7
a3=a2+r=10
a4=13
a5=16
a6=19
8 gru 14:36
ewelinay: ok a dlaczego np a7 =22 a nie np a8 ?
8 gru 14:38
ewelinay: a1+r=a2
a1+2r=a3
... ----> a te 3 kropki

co z tym zrobic

a1+6r=a7
r=(a7-a1)/6
r=3
8 gru 14:39
Mycha: bo mamy wstawic 5 liczb pomiedzy
czyli
a1=22 -to mamy
a2 pierwsza liczba
a3 druga
a4 trzecia
a5 czwarta
a6 piata
wiec musi byc a7=22
8 gru 14:40
Mycha: to po prostu znaczy itd az dochodzimy do a7
8 gru 14:41
ewelinay: aha dzieki
8 gru 14:47
ewelinay: a ile tutaj r wynosi

a
2=a1+r=7
a
3=a2+r=10
a
4=13
a
5=16
a
6=19
8 gru 14:50
Mycha: wszedzie tyle samo. r sie nie zmienia. poza tym chyba umiesz odjac wyraz n od (n-1)
8 gru 14:52
ewelinay: no to to umiem
8 gru 14:57